Domates Salçası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Domates Salçası Tarifi ve Malzemeleri

Domates Salçası

Domates Seçimi

Domates salçası yaparken, domates seçimi çok önemlidir. Küçük, yassı ve etli domatesler olan yumurta ya da ankon domatesleri tercih edilmelidir. Bu tür domateslerde su oranı daha az ve daha etlidir. Bu sebeple domates salçası yapımı daha kolay hale gelir ve daha fazla salça elde edilir. Eğer domates salçası yaparken, Çanakkale domatesi olarak bilinen domatesleri kullanırsanız, daha fazla domates kullanmak zorunda kalırsınız. Ancak, domates salçanızın rengi daha açık ve daha güzel olur.

Salçanın Pişirilmesi

Salçayı pişirirken tahta kaşık tercih etmelisiniz. Çünkü metal kaşık, salçayı sulandırır. Eğer salçayı ocakta kurutmayı düşünüyorsanız, mutlaka başında beklemeniz gerekir. Kaynamaya başladıktan sonra, kıvamının koyu olması sebebiyle etrafa fazla sıçrayabilir.

Salçanın Saklanması

Domates salçasının uzun süre kullanılmasının temel faktörü tuzdur. Kaya tuzu veya turşuluk tuz olarak bilinen tuz kullanılmalıdır. Ayrıca domates salçasını kullanırken, temiz kaşıkla kullanmalısınız ve üzerini kaplayacak oranda zeytinyağı eklemelisiniz. Bazı bölgelerde ise salçanın çabuk bozulmasını engellemek için antiseptik özelliği olan kekik kullanılır.

Domates Salçasının Lezzeti

Domates salçasının lezzetini asıl belirleyen kullandığınız domatesin olgunluğu ve lezzetidir. Bu sebeple yazın son zamanlarında salça yapmak daha uygundur. Bu dönemde domatesler daha lezzetli olurlar. Evinizde domates salçası yapmak için basit yöntemler vardır. Sizinle bunları paylaşarak evde domates salçası yapımını anlatacağım.

Domates Salçası Malzemeleri

  • 9-10 kilo domates
  • 90 gram kaya tuzu
  • İsteğe bağlı olarak bir miktar kekik

Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Domatesleri iyice yıkayın ve önce kaynar suya ekleyin, 10 saniye sonra da buzlu suya atıp şoklanmasını sağlayın. Bütün domatesler için aynı işlemi gerçekleştirin ve birkaç parçaya bölün. Daha sonra, domatesleri karıştırıcıdan geçirin. Normalde salça yapımında farklı aşamalar vardır. Fakat biz kolay domates salçası yapmak istediğimiz için bu yöntemleri kullanıyoruz. Domatesleri karıştırıcıdan geçirdikten sonra, tencereye alın ve tuz ekledikten sonra kaynayana kadar kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra arada karıştırarak kaynamaya devam etsin. İsteğe göre kekik ilave edebilirsiniz. Salça kıvamına gelen domatesleri cam kavanozlara sıcakken koyun. Kavanozların kapağını kapatıp ters çevirin. Bu şekilde domates salçanızı bir gece bekletin. Daha sonra kuru ve güneş almayan yerde muhafaza edin. Salçayı kurutma işlemini ocak yerine fırında da yapabilirsiniz. Fakat sık sık karıştırılması gerektiği için bu pratik bir yöntem olmayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Domates Çeşitleri Nelerdir?

Domates Çeşitleri Nelerdir?

Domates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Domates Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Domates Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

Domates Kabuğundan Salça Yapımı

Güncel

Derin Dondurucuda Domates Saklama

Derin Dondurucuda Domates Saklama