Acı Domates Sosu Tarifi
Malzemeler:
- 6-7 adet olgun domates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
- 3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1-2 adet taze acı biber (çekirdekleriyle beraber ince doğranmış)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (acılık seviyesine göre ayarlayın)
- 1 çay kaşığı kekik
- Tuz ve karabiber (damak zevkinize göre)
- 1 çay kaşığı şeker (isteğe bağlı, domateslerin asitliğini dengelemek için)
Yapılışı:
- Domateslerin kabuklarını soyun. Bunun için domateslerin üzerine çizik atıp kaynar suda 1 dakika beklettikten sonra soğuk suya alarak kolayca soyabilirsiniz.
- Domatesleri küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Sarımsak ve acı biberleri ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Doğranmış domatesleri, toz kırmızı biberi, kekiği, tuzu, karabiberi ve şekeri ekleyip karıştırın.
- Sosu kaynamaya bırakın, kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp kapağını kapatın.
- Sosu yaklaşık 20-25 dakika, domatesler iyice eriyip kıvam alana kadar pişirin. Ara sıra karıştırmayı unutmayın.
- İsterseniz pişen sosu blender'dan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz.
- Sosunuz hazır! Makarna, et yemekleri veya mezelerinizle servis edebilirsiniz.
Not: Acılık seviyesini kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha az acı isterseniz acı biberin çekirdeklerini çıkarabilir veya daha fazla acı isterseniz ekstra toz biber ekleyebilirsiniz.
|