Kışlık acı domates sosu nasıl yapılır, Balkonda küçük saksılarda yetiştirdiğim cin biberleri de adeta salkım üzüm gibi sebze verdi. Yanı oldukça fazla biber elde ettim kimini güneşe serip acı pul biber yapmak için kuruttum. Kimini taze taze yedik ama hala biberler var. Ben topladıkça çiçek açıyor yeniden biber oluyor. Ben de biberleri değerlendirmek için
kışlık acı domatesli sos yaptım.
Sizin de elinizde bu şekil fazla biber domates var ise sizde bu şekilde değerlendirebilirsiniz ya da yazın pazardan en taze biber ve domatesleri seçerek
kışlık acı domates sosu yapabilirsiniz. Kışın elimizin altında hazır bir garnitür olarak çok iyi olur. Kısır, çiğ köfte, kabap çeşitleri ve bulgur pilavının yanına çok yakışan bu sosu sizlerde evinizde rahatlıkla kış için hazırlayabilirsiniz.
Kışlık acı domates sosu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız işte doğru adrestesiniz. Kendi yetiştirdiğim biberler ve pazardan aldığım kıpkırmızı organik domateslerle yaptığım sosun tarifini sizlerle paylaşıyorum.
- 3 kilo bursa domatesi,
- 1,5 cin biberi,
- 1 su bardağı sirye,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 2 yemek kaşığı tuz,
- 1 yemek kaşığı, kuru nane,
- 1 baş sarımsak,
Nasıl Yapılır?
Öncelikle yıkadığımız domateslerin fazla ziyan olmaması için bir tencerede su kaynatıp domatesleri kaynayan suya atıyoruz. Kaynar suda fazla bekletmeden çıkardığımız domatesleri hemen soyuyoruz.
Bu işlem ile domatesin sadece zar kısmı çıkacaktır. Soyduğumuz domatesleri robotta çekip derin bir tencereye koyup kaynatıyoruz. Yaklaşık 30-40 dakika kaynayıp fazla suyunu çekince saplarını kopartıp uçlarını dildiğimiz cin biberlerini domateslerin içine atıyoruz. 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kısıp içerisine sirke, tuz, kuru nane, sıvı yağ ve sarımsakları ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız sosu kaynayan suda beklettiğimiz cam kavanozlara dolduruyoruz. Bol suda 10 dakika kaynattığımız kavanoz kapakları ile ağızlarını sıkıca kapatıyoruz. Düz bir yere ters çevirdiğimiz kavanozların olduğu yerde soğumasını bekliyoruz. Ertesi gün kavanozları düzeltip kapaklarında atan varmi bakıyoruz. Bir kavanozu defalarca kullanabiliriz fakat kapakları her seferinde yenilemek gerekir. Eski deforme olmuş kapaklar sosun bozulmasına sebep olur. Deneyeceğinizi umduğum
kışlık acı domates sosu şimdiden afiyet olsun.