Öncelikle ana malzememiz armut yani uzun domatestir.
Bir kilo domatese ilave dört domatesi sorarsanız, çekirdekleri ve kabuklarına tam denk gelmektedir. Domatesleri öncelikle güzelce yıkıyor, kabuklarını soyuyor ve dikine dört eşit parçaya diliyoruz, dilimlerin iç kısmında kalan çekirdekleri çay kaşığı ile tamamen temizledikten sonra bu sefer yatay olarak iki eşit parçaya ayırıyoruz. Temizlenen domatesleri bir leğenin içinde kireç suyuna basıyoruz. Kireç suyu kirecin üzerindeki beyaz suyudur. Kireç suyunda bekleme süresi domateslerin sertleşmesine kadardır. Bırakın domatesler sertleşsin bizde şerbetini hazırlayalım. Öncelikle odun ateşi daha lezzetli yapıyor reçeli ama biz ocak üzerinde yaptığımızı düşünelim orta ocakta ve yüksek ateşte su ve şekeri kaynatıyoruz, kaynamaya başlamadan önce sertleşen domatesleri altı, yedi kere bol su ile yıkayıp tamamen kireçten arındığına emin olduktan sonra, en az on dakikadır kaynayan şerbetimizin içine yavaşça bırakıyor ve arada karıştırarak kıvamına bakıyoruz. Şimdi dikkat püf noktasına geldi sıra, kaynayan reçelin rengi hafif hafif cam gibi parlamaya başladığında limon tozunu ekleyip karıştırıyor ve on beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Bir diğer sırrı ise kesinlikle ve kesinlikle reçel piştiği tencerede soğumaya bırakılmalıdır. Ilımaya başladığında kıvamını kontrol ettiğiniz de kıvamının tutmadığını düşünürseniz endişelenmeyin üzerine tülbent örtüp bir gün güneşte bırakırsanız kendini toplayacaktır.
Afiyet olsun.