Domates Konservesi

Domates konservesi, Yazın yediğimiz tazecik içi kıpkırmızı domatesleri kış aylarında elde edemeyeceğimiz için yazdan domates konservesi hazırlamak zorunda kalıyoruz. Yaz aylarında açık tarlalarda yetişen mis kokulu domatesler kış aylarında yerini güneş göremeyen seralara bırakıyor. Serada yetişen domatesler hiçbir zaman yazın olduğu gibi kıpkırmızı olmuyor üstelik güneş görmediği için gelişmesi de geç oluyor.
Bu yüzden de fazlasıyla hormon ilaçları kullanılıyor. Domates üreticileri kışın da para kazanmak için çeşidi hilelere baş vurabiliyorlar. Seralarda ve hormon ilaçları ile yetiştirdikleri domatesleri parlatarak yüksek fiyatlarla tüketiciyle Buluşturuyorlar. İnsan sağlığını da oldukça tehlikeye atan bu hormon ilaçları kullanılmış domatesler yerine yazdan güneşin altında ve hormonsuz büyüyen domatesleri alıp eski usul konserveler hazırlayarak kış için saklayabiliriz. Üstelik hem sağlıklı hem de elimizin altında hazır doğranmış domates bulunur domates konservesi nasıl hazırlanır merak ediyor iseniz tarifi okumanız yeterli olacaktır.

Domates konservesi için neler gerekir

  • 5 kilo domates,
  • 4 adet 1 kiloluk veya 8 adet yarım kiloluk kavanoz.
  • 2 yemek kaşığı tuz,

Konserve nasıl yapılır?


Yıkadığınız ve kabuğunu soyduğunuz domatesleri dilediğiniz büyüklük de doğrayabilirsiniz. Kullanacağınız yemeye göre değişir. Ben domatesleri üç ayrı boyda doğradım. Birincisi iri küpler halinde güveç ve benzeri yemeklerde kullanmak için.
İkincisini küçük küpler halinde doğradım melemen ve benzeri yemeklerde kullanmak için. Üçüncüsünü ise robotta çektim çorbalarda ve çeşitli soslarda kullanmak için. Sizlerde dilediğiniz gibi doğrayıp domates konservesi hazırlayabilirsiniz. Doğradığımız domatesleri derin bir tencereye koyup ocağın altını yakın. Ocağa koyduğumuz domatesler kaynamaya başladıktan sonra karıştırıp her yerinin eşit miktarda sıcaklığa ulaşmasını sağlayın 5 dakika kaynayan domatesleri fazla sulandırmadan ve ocaktan indirmeden tuz atın daha sonra yıkayıp kuruladığınız cam kavanozlara doldurun. Kaynayan suda beklettiğimiz kavanoz kapaklarını sıcak olan konservenin ağzına kapatıp ters çevirin. Olduğu yerde soğumaya bırakın soğuyan kavanozları soğuk olmak şartıyla dilediğiniz yerde saklayabilirsiniz. Ben yıllardır bu şekilde domates konservesi yapıyorum ve hiçbir zaman bozulma olmadı. Bu işlem size fazla güven vermedi ise domatesleri doldurduğunuz kavanozların ağzını sıkıca kapatıp derin bir tencerenin içine ters bir şekilde tencerenin alabildiği kadar kavanoz sığdırıp yarısına kadar su doldurun ve 15 dakika kaynatın. Kaynattığımız kavanozları bulunduğu yerde yani tencerenin içinde soğutun.

Not: Ben 25 kilo domatesten 6 adet 1 kiloluk 27 adette yarım kiloluk kavanoz konserve çıkardım. Yani her 5 kilodan bir kilosu bir veya yarım kilo arasında azalıyor. Sizde bir kış yetecek kadar domates konservesi istiyor iseniz domatesin ve kavanozun miktarlarını artırarak çoğaltabilirsiniz. Ayrıca bir kere kullandığınız cam kavanozları tekrar kullanabilirsiniz fakat kapaklar mutlaka her yıl yenilenmeli. Kapakları alırken dikkatli olun çizik veya yamukluk olmasın deforme olmuş kapaklar konserveyi bozabilir.

19.01.2024 20:10:23
Domates Konservesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Domates Konservesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Domates Konservesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Domates Çeşitleri

Domates Çeşitleri, Patlıcangiller ailesinden olan domates, yaygın olarak tarımı yapılan, meyveleri olan bir bitki türüdür. Bir yenidünya bitkisi olan domates...
Devamını Oku

Domates

Domates: Latince ismi, Lycopersicon esculentum olan yaprakları tüylü, çiçekleri salkım gibi olan patlıcangillerden meyvesi de yenebilen bir türüdür. Ana vata...
Devamını Oku

Fırında Patates Domates Biber

Fırında patates domates biber, çok sevilen sebze yemek yemeklerinden biridir. Pilavların yanına çok yakışan bir yemektir. Kimi sade olarak yapar ve meze...
Devamını Oku

Saksıda Domates Yetiştirme

Saksıda Domates Yetiştirme: Domates tohumlarını hazır paket almak yerine köylerde yetiştirilen domateslerin çekirdeklerini bir peçete ya da kâğıt havlu ...
Devamını Oku

Hamilelikte Domates Yemek

Hamilelikte Domates Suyu; Bilindiği gibi hamilelik dönemi bayanların en hassas dönemidir. Bu dönemde yemelerine içmelerine son derece dikkat etmelidirler. Bu...
Devamını Oku

Domates Ağacı

Domates Ağacı, Bir diğer ismi Tamarillo veya Tree Tomato olarak bilinen yumurta şeklinde ince kabuklu meyvedir. Küçük ağaçlarda yetişir. Meyvesinin büyüklüğü...
Devamını Oku

Kuru Domates Zeytinyağlı

Kuru Domates Zeytinyağlı, kahvaltı yapmaktan hoşlanmayan bazı kişilere bile kahvaltıyı sevdirecek bir lezzettir bu zeytinyağlı kuru domates. Zeytinyağında be...
Devamını Oku

Domates Çorbası Kaç Kalori?

Domates Çorbası Kaç Kalori; domates sofralarımızdan eksik olmayan bir besin kaynağıdır. Çok kolay bulunan ve her yerden temin edeceğimiz bir besindir. Domate...
Devamını Oku

Domates Hurması

Domates hurması, olarak da bilinen Trabzon hurması ya da cennet elması çok yararlı bir meyvedir. Bu isimle anılmasının nedeni, sanırız bir domatesi andırması...
Devamını Oku

Domates Kaç Kalori?

Domates kaç kalori? İçeriğinde C ve A vitamini, potasyum, mangan minerallerinin güzel bir kaynağıdır. Az kalorili ve fazla lifli olması buna bağlı olara...
Devamını Oku

Domates Kurusu Mezesi

Domates kurusu mezesi, çok lezzetli oluyor. Özellikle kış aylarında, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketiliyor. Domates kurusu mezesi Türkiye'de özel bir y...
Devamını Oku

Domates Biber Konservesi

Domates Biber Konservesi, Yaz ayı boyunca mis kokulu domates ve biberlerle lezzet dolu yemekler pişiriyoruz. Tam mevsiminde yetişen bir sebze ya da meyvenin ...
Devamını Oku

Domates Tarlası

Domates tarlası sonbaharda tarla kuru iken dip kazan çekilmelidir. Ağır killi topraklara da doğrudan tohum ekimi üretiminden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde to...
Devamını Oku

Domates Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği, domates sıcak ve ılıman iklimde yetişen bir sebzedir. Yetiştirme evrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki ...
Devamını Oku

Biberli Domates Sosu

Biberli Domates SosuÜlkemizde sos çeşitleri oldukça fazla tüketilmektedir. Bu sosların çoğu özellikle domates ile biber içermektedi...
Devamını Oku

Havuçlu Domates Çorbası

Havuçlu domates çorbası, aslında çok eski zamanlardan beri tüketilen yiyeceklerden biridir. Çünkü sade olan domates çorbasının tarihi çok eski zamanlara daya...
Devamını Oku

Kışlık Acılı Domates Sosu Nasıl Yapılır

Kışlık acı domates sosu nasıl yapılır, Balkonda küçük saksılarda yetiştirdiğim cin biberleri de adeta salkım üzüm gibi sebze verdi. Yanı oldukça fazla biber ...
Devamını Oku

Domates Kızartması

Domates kızartması, genel olarak domates ile pek çok çeşitte farklı tatlar yapılabilmektedir. Soslar, püreler, salça ve domates kızartması gibi, içine birkaç...
Devamını Oku

Güneşte Domates Kurutma

Güneşte domates kurutma, şimdilerde özellikle her mevsim kolaylıkla domates yetiştirilebilmektedir. Ancak yaz ayındaki domatesler ile diğer mevsimlerde serad...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Domates Çeşitleri
Siyah Domates Tohumu
Domates
Fırında Patates Domates Biber
Saksıda Domates Yetiştirme
Son Forum Konuları
Siyah Domates Fidesi Lazım
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024