{ "title": "Yeşil Domates Turşusu", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/yesil-domates-tursusu.jpg", "date": "19.01.2024 05:58:53", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Yeşil domates turşusu, Turşuyu sevmeyen yoktur galiba. Özellikle de kuru baklagillerin yanında, olmazsa olmazlardandır. Önceden ninelerimiz, büyük bidonlara turşularını kurarlarmış. Bahar ve yaz aylarında kurulan turşular, kış için en önemli yiyecektir. Sebzelerin vitaminleri bozulmadan, uzun sürede tutabilen tek şeydir turşu. Dalından taze koparılmış ya da pazardan taze aldığımız yeşil domatesler, turşu yapmak için en ideal sebzedir. Bahçesi olup domates yetiştirenler, artık bahar ayına yaklaştıklarında, domateslerin kızarması yavaşlar ve yeşil duran domatesleri toplayıp turşu yapabilirler. Ben her turşu yaptığımda muhakkak yeşil domates, diğer adıyla (Fireg)'den de turşu yaparım. İnanın diğer turşular gibi yeşil domates turşusu da çok lezzetli oluyor. Yemeklerimizin yanına bir çeşit, yeni bir tat kazandırıyor. Her sene yaptığım domates turşusu tarifini sizlerle paylaşmak isterim.

Yeşil domates turşusu için gerekli malzemeler
Yeşil Domates Turşusu Nasıl Yapılır?

İlk olarak boş bir kapta, kaynatılmış ılık su hazırlıyoruz. Ardından yıkadığımız domateslerimizi büyük ise dörde, küçük boy ise ikiye kesiyoruz. Turşuyu kuracağımız kabı hazırlıyoruz. Bu kap cam olursa, daha sağlıklı olur. Büyük cam kavanozun içine doldurmadan önce en alt kısma nohutları atıyoruz. Nohut, turşunun ekşimesini sağlıyor. Daha erken oluşmasına yardımcı oluyor. Sonra kesmiş olduğumuz domateslerimizi, sıkıştırarak, cam kavanoza basıyoruz. Ara ara sarımsaklardan ve limon tuzlarından atıyoruz. İşlemimiz bitince son olarak, kaya tuzunu döküyoruz, sirkemizi boşaltıyoruz ve suyumuzu aldığınca dolduruyoruz. En üstüne ise maydanozları kapak gibi kapatıyoruz. Turşu kurma işlemimiz bitti fakat, kavanozumuzun kapağını kapatmıyoruz. Bir gece ağzı açık kaldın ki eksilebilir, o yüzden üzerine su ekleyebiliriz ve tuzuna da bakalım. Ertesi gün iyice kapağını kapatalım. Hava almaması gerek yoksa kısa sürede bozulmasına sebep olur. Karanlık ve serin bir yerde kalmasına özen gösterelim. Yaklaşık 20-25 gün sonunda açıp tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }