{ "title": "Siyah Domates Tohumu", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/siyah-domates-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 17:14:27", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Siyah domates tohumu (Kumato siyah domates) ilk kez İspanya'da yetiştirilmiştir. 1970 yılında İspanya'da keşfedilmiş ve kumato siyah domates tohumu Türkiye'de ilk kez Antalya'da yetiştirildi. Günümüzde Akdeniz domatesi olarak biliniyor. Siyah görüntüsü ile ve eşsiz lezzeti ile dikkat çekiyor. Siyah domateslerin çeşitli tohumları vardır. Kumato domatesi tohumu, black krım siyah domates tohumu gibi farklı tohumları vardır. Kumato siyah domates tohumu geleneksel teknikler olarak ve doğal tarım yöntemleri kullanılarak üretiliyor. Siyah rengi ve lezzeti ile birçok hastalıklara iyi geliyor. Kumato domatesinde bulunan likopen bazı kanser türlerine iyi geliyor. Bu ender eşsiz domates 10 çapında hafif basık söğüşlük domatesler yetiştirmenize olanak verir. Bol sulu, hafif tuzlu bir tadı vardır. Harika lezzeti olan, damaklarda tad bırakan, mis gibi kokusu olan, siyah renkli olan bir domates çeşididir.

Siyah domates tohumu (Black kırım) geleneksel Rus domatesidir. Tohumları işlenmemiş, ilaçsız gelenek tohumlardır. Yetiştirdiğiniz meyvesinden tohum alabilirsiniz. Bu siyah domates tohumlarını oda sıcaklığında, nem, rutubet ve ışık almayan serin bir yerde saklamak gerekiyor. Siyah domates tohumunu dikerken perlit toprak ya da yanmış hayvan gübresi, kum ve toprak gibi karışımlarda çok daha iyi yetişiyor.

Siyah domates tohumunun dikimi

Siyah domates tohumunu ekilecek yer meteryalı tavlı ise sulamaya gerek yoktur. Aksi halde fide yetiştirme meteryalı ile doldurulmuş fide tarlaları ya da fide yetiştirilecek kapların iyice sulanması ve sonra domates tohumun ekimi yapılması gerekiyor. Siyah domates tohumlarının 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmesi tohumun çimlenmesini daha çok kolaylaştırıyor. Siyah domates tohumları ortalama 1 cm derinliğinde ekilmelidir. Siyah domates tohumu ekiminden sonra tekrar hafifçe sulanması gerekiyor. Dikim genellikle tohum ekiminden sonra yaklaşık 7-8 hafta sonra yapılır. Siyah domates tohumu nisan ayının on beşinden sonra ekilir. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 derece olması gerekiyor. Bu sıcaklıkta tohumlar 5-13 gün içinde çimleniyor. Siyah domates fidelerinin en uygun şaşırtılma zamanı kolitelon yapraklarının tam geliştikleri ve yere paralel oldukları zamandır.

Siyah domateslerin büyüme sürecinde tüm domatesler gibi yeşil renkte başlıyor. Siyah domatesin kapalı alanda özel şartlar içerisinde güneşe çıkarıldığı zamanda kısa sürede siyah renge dönüşüyor. Siyah domateslerin normal domateslere göre soğuk kış hava şartlarında normale göre 2 hafta içinde olgunlaşıyor. Siyah domatesler süpermarketlerde ve manavlarda lüks meyve olarak yüksek fiyatlarda satılıyor.
" } ] }