{ "title": "Salkım Domates", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/salkim-domates.jpg", "date": "23.01.2024 03:33:28", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Salkım Domates, Salkım domates yetiştirirken bu işe yeni başlayanların akılda tutması gereken birkaç püf noktası: Salkım domateste saksı yetiştiriciliğinde derince bir saksı seçilmelidir. Saksının üçte birini verimli bahçe toprağı ile doldurduktan sonra domates fidesini buraya dikin. Bitki geliştikten sonra gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırılan bahçe toprağını saksıya ekleyin. Her seferinde domates yeni eklenen toprağa kök salacaktır ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır. Bu sayede çapalama yapmadan, saksıda gerekli gübre bitkiye en sağlıklı yolla ulaştırılmış olur ve yüksek verim alırsınız. Sezon sonunda saksı artık toprakla dolmuş olur, fakat siz ise bolca domates toplamış olursunuz. Domatesler yetiştirme sürecinde bazı hastalıklara yakalanabilirler. Çeşitli böcekler daha domates alınmadan çiçeklerin dökülmesine meyvelerin hastalanmasına yol açar. Bunun için dikimden ince ve sonra alınacak birkaç tedbir size kolay bir sezon yaşatır. Ekim toprağına bakır ilave edilmelidir. Yapraklarına da havadan gelen birçok mantar hastalığı vardır. Bitkinin yeşil kısımları beyaz bazen de kurumuş gibi kahverengi izlerle dolar. Bu durumla karşılaşmadan önce ve hastalık boyunca mantar ilacı vererek bitki kurtarılmaya çalışılır. Sağlıklı toprakta gelişen salkım domates hastalıklara karşı daha dayanıklı olur. Bakır ilave etmek için mutlaka bir ziraatçıya danışmak gerekir. Belirtilen oranda toprağa katılan bakır sadece domateslerin değil, tüm bitkilerin sağlıklı yetişmesini sağlar hastalık.

Domateslere başta beyaz sinekler olmak üzere pek çok zararlı böcek musallat olur. Yaprakların bozulmasına, bitkinin sağlığını hızla kaybetmesine ve verim düşüklüğüne sebep olurlar. Oysa domatesle birlikte kolaylıkla yetiştirilecek bir tür Tagetes çiçeği, mucize bir şekilde bunların domatese gelmesine ve zarar vermesine engel olur. Fransız Kadife çiçeği, sadece domatese gelen beyaz sineği engellemekle kalmaz aynı zamanda çiçek saplarını yiyen domates kurdu, salatalık böceği gibi böceklerinde, domatesin yanında salatalıktan da uzak durmasını sağlar.

İşte organik tarım denilen, sağlıklı sebze ve meyve yetiştiriciliği bu şekilde yapılır. Bu sayede kimyasal ilaçlar kullanmadan, doğal yollarla tabiatı dengede tutarsınız.
" } ] }