{ "title": "Saksıda Domates Yetiştirme", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/saksida-domates-yetistirme.jpg", "date": "20.01.2024 03:35:04", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Saksıda Domates Yetiştirme: Domates tohumlarını hazır paket almak yerine köylerde yetiştirilen domateslerin çekirdeklerini bir peçete ya da kâğıt havlu içerisinde kurumasını bekleyin. Fakat en güzel tohumlar ekim ayı mart ortasında çıkmaya başlar. Köy domatesini istememizin sebebi doğaldomates olması yetiştireceğiniz domatesin yararlılığı açısından önemlidir. Pak temiz bir ırk domates olursa daha yararlıdır. Tohumlarınızı kâğıt havlu veya peçeteye sarıp kuruttuktan sonra dikmek istediğiniz an tohumları direk alabilirsiniz. Etrafında kurumuş peçete artıkları fazla bir sorun oluşturmaz.

Öncelikle tohumları çimlendirebileceğiniz bir saksı bulmanız gerekmekte. Daha sonra hazır topraklar satılıyor onları alabilirsiniz ya da bahçelerde kırmızı topraklar olur onları da kullanabilirsiniz. Saksının yarısını biraz geçene kadar toprakla doldurunuz. Saksının altında toprakların nefes alabilmesi için delik olmasına dikkat edin. Eğer delik yoksa kendiniz açabilirsiniz. Önceden hazırladığınız tohumları her saksıya bir tane gelecek şekilde toprağın üstüne indiriyoruz. Daha sonra üzerine bir santimetreyi geçmeyecek biçimde toprak daha döküyoruz. Buradaki amaç tohum çimlenmeye başladığında çok derinde olmasın ki yüzeye erken çıkabilsin. Bir santimetre tohumu ekmek için yeterli mesafedir. Birden fazla tohum ekmemeye dikkat ediyoruz çünkü büyüdüklerinde yan yana olmayı sevmezler. Tek başına ekmeniz domatesden alacağınız verimi üst noktalara taşır.

Bu süreçlerden sonra tohumlar yüzeye çıkmayacak biçimde saksılarımızın üzerinden su döküyoruz ve karanlık bir yerde tohumlarımızın çimlenmesini bekliyoruz. Aslında karanlıkta olmasa da olur. Tohumlar yaklaşık bir hafta içerisinde çimlenmeye başlar ve onuncu günün sonuna doğru hemen hemen her tohum çimlenmiş olur. Bu zamanlar tohumun türüne, bulunduğu yerin sıcaklığına, nemine göre değişiklikler gösterebilir. Tohumlar çimlenene kadar sürekli toprağın nemine bakıp yavaş yavaş sulama yapalım. Önemli olan sulama anının aynı olması ve gölgede gerçeklemesi.

Domates tohumları çimlendikten sonra yaklaşık üç dört santimetreyi bulmaları iki üç haftayı alır. Bu süreçlerden sonra tohumların rüzgâr, soğuk, kar ve diğer zararlı etkenlere karşı korumaya alınız. Domates fide haline gelmesi hemen hemen birkaç ay sonra 20-25 cm boy uzunluğuna erişir. Domates fideleriniz ekim işleminden iki ya da üç ay içerisinde çiçek açmaya başlar. Bu söyleyeceğimiz önemli. Domateslerinizi sürekli kontrol edin. Çiçek açmaya başlayacağı an kesinlikle gübre vermelisiniz. Çünkü verimi en çok etkileyen unsurlardan birisidir.

Domates fideleriniz çiçek açmaya başladığı zamandan sonraları aralıklı olarak gübre verin. Gübre; sürekli otla beslenen hayvanların sert atıklarıdır. Gübre içinse kuş gübresini öneriyorum. Kanatlı hayvanların idrar yapma gibi bir durumları olmadıkları için tüm dışkılarını sert olarak çıkarırlar ve bitkilerin ana besin kaynağı olan azot açısından çok zengindirler. Azot ise bir protein kaynağıdır. Bitkileriniz için bulunmaz bir kaynaktır. Bu gübreyi kuş satılan mağazalardan temin edebilirsiniz, Fakat bu gübrelerin kullanımına dikkat etmelisiniz. Fazla gübre verirseniz tohumlarınızı yakabilirsiniz. Bu yüzden çok fazla atmamaya dikkat edin. Domates fidelerinize bu uygulamaları yaptıktan sonra, her salkımdan dört beş tane domatesin çıktığını göreceksiniz. Domateslerinizi el ile değil de bir makas yardımıyla kesmeniz domateslerinizin zarar görmesini engelleyecektir ve fidenize zarar vermeyecektir.
" } ] }