{ "title": "Domates", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates.jpg", "date": "19.01.2024 21:38:19", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Domates: Latince ismi, Lycopersicon esculentum olan yaprakları tüylü, çiçekleri salkım gibi olan patlıcangillerden meyvesi de yenebilen bir türüdür. Ana vatanı Orta Amerika ve Güney Amerika'dır. 1-3 metre boya sahip olabilen domates bitkisinin hafif ve odunsu bir gövdesi bulunmaktadır. Yaprak uzunluğu, 10-25 cm olan yapraklarının ise üzerinde 5-9 yaprakçık bulunur. Yaprakları tüylüdür. 1-2 cm uzunluğunda ve genellikle sarı olan domates çiçekleri bir sap üzerinde 3-12 adet kadardır. Genellikle kırmızı renkli, yenilebilen meyvesi yabani bitkilerde 1-2 cm çapında iken, kültür bitkilerinde daha büyük olmaktadır. Bol vitaminli ve yemeklerde bolca kullanılan bir sebzedir. 150'ye yakın çeşidi bulunmaktadır. Çiğ olarak (Salata halinde), yahut yemeklere katılarak tüketilir. Ayrıca yazdan suyu sıkılıp salçası yapılarak saklanabilir, böylece kışın da yemeklere konmak imkânı sağlanmış olmaktadır. Memleketimizde sırık domatesi ve yer domatesi olmak üzere başlıca iki çeşidi bulunmaktadır. Sırık domatesi, yuvarlak ve sert, yer domatesi ise daha dilimli olur. Domates şekil, renk, kullanma durumuna göre veya kültür çeşidine göre farklılık göstermektedirler. Taze tüketim için orta büyüklükte yuvarlak, parlak ve çok iyi renk almış domatesler tercih edilmektedir. Su ve salça çıkartılması için çok sayıda, küçük tohumlar, aynı zamanda çekirdekleri ufak çeşitler yetiştirilmektedir. Domates, daha ılık ve sıcak iklimleri sever. Yaz mevsimi güneşi bol ve sıcak geçen bölgelerde, meyveleri şekerli tadı ile, renkleri koyu kırmızı ve pek lezzetli olup, soğuk havaya dayanamazlar. Geçirgen toprağın olmasını ister. Tınlı-kumlu, tınlı-kireçli veya tınlı topraklarda iyi yetişmektedir.