{ "title": "Domates Tarlası", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-tarlasi.jpg", "date": "19.01.2024 05:34:19", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Domates tarlası sonbaharda tarla kuru iken dip kazan çekilmelidir. Ağır killi topraklara da doğrudan tohum ekimi üretiminden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde toprak hazırlama, domates tohumu ekimi ve domates tohumun çimlenmesi zorlaşır. Yani önce domates tarlasını hazırlamak daha doğru olur. Çimlenme döneminde toprağın havını kaçırmaması ve az kaymak bağlaması için alüvyal toprak tercih edilmelidir. Tarlaya doğrudan domates tohumu ekilecek ise şubat- mart aylarında ekim yapılabilecek şekilde girilmelidir. Tohum ekimi yapılacak tarla sonbaharda derin işlenmeli, iklim şartları uygun olduğu zamanlarda ocak- şubat aylarında yeniden domates tarlası derin olmayan bir sürüm yapılmalı ya da kaz ayakları ile yüzeysel olarak işlenmelidir. Bu sayede yabancı ot gibi büyük sorunlar engellenmiş oluyor. Çimlenmeden sonra yabancı otların çıkmasını engellemek için çapalama yapılması gerekiyor.

Sonbahar ve ilkbaharda tarla derin olarak sürülüyor. Pulluk tabanı problemi varsa dipkazan veya çizelle toprak işleniyor. İkinci sınıf toprak işleme alet ve makinaları ile toprak dikime hazır hale getiriliyor. Lister çapa ile önerilen sıra aralıklarında karık oluşturulur. Toprak analizlerine göre dikim öncesi temel gübreleme yapılıyor. Bunun için 5 ton da yanmış ahır gübresi tarla hazırlığı sırasında verilir. Ayrıca dap ve potasyum sülfat dikim öncesi toprak altına verilmelidir. Domates kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişir. Derin geçirgen su tutma kabiliyeti iyi humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Kumlu tınlı topraklarda erken meyve verir. Domates kurağa oldukça dayanıklıdır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6.5 civarında oluyor. Domates ekilen tarlaya en az 5 yıl domates dikilmemelidir. Domates ılık ve sıcak iklimi sever. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık 2-3 derece düştüğünde bitki tamamen ölür. Fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların oluşmasını sağlar.

Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve noksanlık ortaya çıkıyor. Magnezyum noksanlığında tarlaya gübre dökülmesi tavsiye ediliyor. Çok kireçli topraklarda demir noksanlığı görülüyor ve demir sülfat ya da diğer demirli prearatlar kullanılıyor.

Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gram tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılıyor. 250-400 bin tane tohumu 1 kg geliyor. Sıravari en iyi yol oluyor.

Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm'ye kadar kalınlıkta harçla örtülüyor ve hafifçe bastırarak yüzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma incecik kadar çimlenme suyu veriliyor. Domates tarlasında fidenin dikim yerleri önceden hazırlanmalıdır. Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan kırıklara 40 cm aralıkla fide çamurlarına son donların kalktığında nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikiliyor. Dikim, fidelerin 2\\3'ü toprağa girecek şekilde yapılıyor. Daha sonra karıklara can suyu veriliyor. 3-4 gün sonra kontrol edilerek tutmayan fideler yenileniyor. Fide ile domates üretimi ise 5 şekilde yapılıyor. Susuz dikim; Bitkiler 40-50 cm boy alıp tamamen çiçekleninceye kadar sulanmıyor. Bitkinin sulu tarımda kök ve kök boğazı hastalıkların riskini azaltıyor.

Domates tek yıllık bir bitkisinin meyveleridir. Domates yenen bir sebzedir. Yaklaşık 1900 yıllarında Adana'da yetiştirmeye başlamıştır. Ana vatanı Peru'dur. Ülkemizin ekonomisinde çok önemli bir yer tutar. Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde domates tarlaları çoktur. Domates bol vitamin kaynağıdır. Domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzedir. Turfanda olarak yetiştirebilmesini nedeni ile her mevsimde tüketebilmektedir. Domatesin içinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yuvarlağa yakın oldukça yakın düzgün şekilli kırmızı renkli, eti dolgun, çok lezzetli bir yiyecektir. Vejetasyon süresi uzundur. Sofralarda olduğu kadar kuru maddece zengindir. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap şeklinde de tüketilir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilir.
" } ] }