{ "title": "Domates Salçası", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-salcasi.jpg", "date": "19.01.2024 06:51:04", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "Domates salçası, Salça yaparken, domates seçimi çok önemlidir. Küçük, yassı ve etli domates olan yumurta ya da ankon domatesi adı verilir. Bu tür domateslerde, su oranı daha az ve daha etlidir. Bu sebeple domates salçası yapımı, daha kolay hale gelir. Hem de salça fazla çıkar. Eğer domates salçası yaparken, Çanakkale domatesi olarak bilinen, domates kullanırsanız, daha fazla domates kullanmak zorunda kalırsınız. Ama domates salçanızın rengi daha açık ve daha güzel olur. Salçayı pişirirken, tahta kaşık tercih etmelisiniz. Çünkü metal kaşık, salçayı sulandırır. Eğer salçayı ocakta kurutmayı düşünüyorsanız, mutlaka başında beklemeniz gerekir. Kaynamaya başladıktan sonra, kıvamının koyu olması sebebiyle etrafa fazla sıçrayabilir. Domates salçasını, uzun süre kullanılmasının temel faktörü tuzdur. Kaya tuzu veya turşuluk tuz olarak bilinen tuz kullanılmalıdır. Ayrıca domates salçasını kullanırken, temiz kaşıkla, kullanmalısınız ve üzerini kaplayacak oranda zeytinyağı eklemelisiniz. Bazı bölgelerde ise salçanın çabuk bozulmasını engellemek için, antiseptik özelliği olan kekik kullanılır. Domates salçasının lezzetini asıl belirleyen kullandığınız domatesin olgunluğu ve lezzetidir. Bu sebeple yazın son zamanlarında salça yapmak daha uygundur. Bu dönemde domatesler daha lezzetli olurlar. Evinizde domates salçası yapmak için, basit yöntemler vardır. Sizinle bunları paylaşıp evde domates salçası yapımını anlatacağım.