{ "title": "Domates Reçeli", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-receli.jpg", "date": "19.01.2024 12:55:10", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Domates Reçeli; bu konu hakkında benden çok bilgisi ve macerası olan yoktur sanırım. Domates reçelinin macerası mı olurmuş demeyin. Biz ailecek her sene sadece bu reçeli yapmak için köye gideriz. Özellikle ananem bu konuda işin erbabıdır. Dedemle birlikte armut domates almak için pazara gider sıkı bir pazarlıktan sonra 75 kilo kadar domates alıp eve bisikletle taşırdık. Düşünün o domatesleri ne zor ve ne iştahla taşıdığımı. Şeker sipariş edilir ve domatesi, kazanı, odunu derken gün biter ve ertesi gün sabah ezanı ile işe başlardık.

Yapımını aşağıda anlatacağım için lezzetini anlatmak istiyorum sizlere. Eğer hakkı verilerek yapıldıysa benim gibi her sabah 1 kâse dolusu yiyebilirsiniz ve özellikle damağınızda ezildiğinde ve reçelin suyu boğazınızı yaktığında ne demek istediğimi sizlerde anlayacaksınız. Özellikle kışın düzenli tüketildiğinde şahsen kendimden biliyorum soğuk algınlığı, öksürük şikâyetleriniz olmayacaktır. Tavsiye ederim demek istemiyorum çünkü bu eşsiz lezzeti bizzat ve ısrarla tatmanızı istiyorum. Reçelin suyu öyle tatlı bir kırmızımsı bir hal alıyor ki domatesin rengiyle uyumu bile göz zevkinize yeter bence. Sizleri daha fazla bekletmeden tarifini ve yapımını tamamen kendi uyguladığımız şekilde anlatmaya başlıyorum.

Domates Reçeli İçin Gerekli Malzemeleri
Domates Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle ana malzememiz armut yani uzun domatestir. Bir kilo domatese ilave dört domatesi sorarsanız, çekirdekleri ve kabuklarına tam denk gelmektedir. Domatesleri öncelikle güzelce yıkıyor, kabuklarını soyuyor ve dikine dört eşit parçaya diliyoruz, dilimlerin iç kısmında kalan çekirdekleri çay kaşığı ile tamamen temizledikten sonra bu sefer yatay olarak iki eşit parçaya ayırıyoruz. Temizlenen domatesleri bir leğenin içinde kireç suyuna basıyoruz. Kireç suyu kirecin üzerindeki beyaz suyudur. Kireç suyunda bekleme süresi domateslerin sertleşmesine kadardır. Bırakın domatesler sertleşsin bizde şerbetini hazırlayalım. Öncelikle odun ateşi daha lezzetli yapıyor reçeli ama biz ocak üzerinde yaptığımızı düşünelim orta ocakta ve yüksek ateşte su ve şekeri kaynatıyoruz, kaynamaya başlamadan önce sertleşen domatesleri altı, yedi kere bol su ile yıkayıp tamamen kireçten arındığına emin olduktan sonra, en az on dakikadır kaynayan şerbetimizin içine yavaşça bırakıyor ve arada karıştırarak kıvamına bakıyoruz. Şimdi dikkat püf noktasına geldi sıra, kaynayan reçelin rengi hafif hafif cam gibi parlamaya başladığında limon tozunu ekleyip karıştırıyor ve on beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Bir diğer sırrı ise kesinlikle ve kesinlikle reçel piştiği tencerede soğumaya bırakılmalıdır. Ilımaya başladığında kıvamını kontrol ettiğiniz de kıvamının tutmadığını düşünürseniz endişelenmeyin üzerine tülbent örtüp bir gün güneşte bırakırsanız kendini toplayacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }