{ "title": "Domates Püresi", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-puresi.jpg", "date": "19.01.2024 03:57:00", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Domates püresi, özellikle yaz mevsiminde kendine has kokusu ve tadı olan domatesi kış mevsiminde de sofralarımızda ve yemeklerde eksikliğini hissetmemek için domates püresi en ideal çözümdür. Genellikle yazın hazırlanan domates püreleri kışın yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Ayrıca domates püresini hazırlamak oldukça kolay ve basittir.

Domates püresi nasıl yapılır?

Öncelikle mevsiminde tadına bakarak güvendiğiniz yerden size kış için yeterli gelecek kadar domatesleri alın. Özellikle domatesi seçerken kokusuna ve doğal organik olmasına özen gösterin. Bunun için mümkünse domates tarlasından alma imkânınız var ise orayı tercih edin. İlk önce domatesler güzelce yıkanarak bir kenara sularının süzmesi için alınır. En pratik yöntem domates kabuklarını soymadan blendardan geçirerek püre haline kolaylıkla getirebilirsiniz. Daha sonra kaynatacağınız tencerenin içine püre haline getirdiğiniz domatesleri ilave edin. Ocağın altını kısın ve pişmeye bırakın. Çoğunlukla domates püresi pişerken mutlaka suyunu çekene kadar arada bir karıştırılmalıdır. Suyunu çektikten sonra pişmesine yakın 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzunu ilave edin ve karıştırın. Domates püresini bir müddet daha kaynatın, koyulaştığı zaman domates püresi artık pişmiş demektir. Hazırladığınız domates püresini temiz cam kavanozların içerisine koyup kapağını kapatın ve hemen ters çevirelim. Özellikle domates püresini koyduğunuz kavanozları mümkünse belli bir süre zarfında kesinlikle yerinden hareket ettirmeyin. Bu arada domates püresinin tutup tutmadığını kavanozun kapağından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Eğer kavanozun kapağı içine doğru hafifçe çukurlaşmış ise domates püresi tutmuş demektir. Ancak kapağı içine doğru esnememiş olan kavanozdaki domates püresini hemen tüketmenizde fayda vardır.

Domates püresi, özellikle domates püresinin olduğu kavanozları mutlaka güneş görmeyen ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Açılan kavanozları kullandıktan sonra kalanını mutlaka buzdolabında saklamaya özen gösterin. Domates püresini bulunduğu kavanozları özellikle kapakları alt tarafa gelecek şekilde ve karanlık yerde yaklaşık bir sene boyunca rahatlıkla saklayabilirsiniz. Kullanmak için açtığınız kavanozları en az üç gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Ancak kavanozun ağzını sıkıca kapatarak buzdolabında yaklaşık beş gün saklayabilirsiniz. En çok dikkat edilmesi gereken husus ise mutlaka kavanozları hazırladığınızda üzerine tarihi yazmayı unutmayın. Eğer kavanozun kapağında dışa doğru bombelik oluşmuş ise o kavanozdaki domates püresini kesinlikle kullanmayın.
" } ] }