{ "title": "Domates Kurusu", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-kurusu.jpg", "date": "21.01.2024 20:13:57", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Domates kurusu, Güzel ülkemin her bölgesinde, yetişebilen bir sebzedir domates. Özellikle yaz mevsiminde pazarlarda, manavlarda çok uygun fiyata bulduğumuz bu sebzenin bizlere çok faydası vardır. Yazın organik domates yemek bir başka güzeldir. Özellikle de yeriniz müsait ise ekilebilecek uygun bir bahçeniz var ise tamam, siz daha şanslısınız. Bahçede yetiştirilen domateslerin tadı, kokusu, rengi apayrıdır. Domateslerinde çeşitleri vardır. Örneğin; çeri domates, salkım domates, burada domates, Çanakkale domates gibi. Eğer yazdan kurutma yapacaksak, bunun için en uygun domates türü, Bursa domatesidir. Çünkü, az sulu ve bol etlidir. Rahatlıkla kurutmalarımızı yapabiliriz. Aksi halde diğer domatesler, hep suya çıkar ve kurutma olmaz. Özellikle kışı mevsiminde, bizlerin yardımcısı olan kurutulmuş domateslerden enfes yemekler hazırlayabilirsiniz.

Domates Kurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle bursa domateslerimizi bir güzel yıkıyoruz ve domateslerimizi kurutacağımız zemini, temizleyerek hazırlıyoruz. Eğer uygun yeriniz varsa çok iyi olur. Eğer yer sıkıntısı çekiyorsanız, büyük sinilerde de domatesler kurutulur. Domatesin başındaki yeşil renkte olan bölgeyi, bıçak yardımıyla oyarak çıkartalım ve dikine doğru ortadan ikiye ayıralım. Sonra sıra sıra domateslerimizi dizelim. Güneşi iyi gören bir yere koyarsak, domateslerimiz en kısa sürede daha güzel kuruyacaktır. Yaklaşık 10 günün sonunda istediğimiz, kuruluğu elde ederiz. Kurutulmuş olan sebzelerin en güzel muhafaza yöntemi, bez torbadır. Böylelikle ne böceklenme ne de küflenme olmaz. Bir de içine defne yaprağı atarsak, domateslerimizi daha güvene almış oluruz. Domates kurusu kışları kuru fasulye nohut ve güveç yemeklerine çok yakışıyor. Denemenizi tavsiye ederim.
" } ] }