{ "title": "Domates Konservesi", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-konservesi.jpg", "date": "19.01.2024 20:10:23", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Domates konservesi, Yazın yediğimiz tazecik içi kıpkırmızı domatesleri kış aylarında elde edemeyeceğimiz için yazdan domates konservesi hazırlamak zorunda kalıyoruz. Yaz aylarında açık tarlalarda yetişen mis kokulu domatesler kış aylarında yerini güneş göremeyen seralara bırakıyor. Serada yetişen domatesler hiçbir zaman yazın olduğu gibi kıpkırmızı olmuyor üstelik güneş görmediği için gelişmesi de geç oluyor. Bu yüzden de fazlasıyla hormon ilaçları kullanılıyor. Domates üreticileri kışın da para kazanmak için çeşidi hilelere baş vurabiliyorlar. Seralarda ve hormon ilaçları ile yetiştirdikleri domatesleri parlatarak yüksek fiyatlarla tüketiciyle Buluşturuyorlar. İnsan sağlığını da oldukça tehlikeye atan bu hormon ilaçları kullanılmış domatesler yerine yazdan güneşin altında ve hormonsuz büyüyen domatesleri alıp eski usul konserveler hazırlayarak kış için saklayabiliriz. Üstelik hem sağlıklı hem de elimizin altında hazır doğranmış domates bulunur domates konservesi nasıl hazırlanır merak ediyor iseniz tarifi okumanız yeterli olacaktır.

Domates konservesi için neler gerekir
Konserve nasıl yapılır?

Yıkadığınız ve kabuğunu soyduğunuz domatesleri dilediğiniz büyüklük de doğrayabilirsiniz. Kullanacağınız yemeye göre değişir. Ben domatesleri üç ayrı boyda doğradım. Birincisi iri küpler halinde güveç ve benzeri yemeklerde kullanmak için. İkincisini küçük küpler halinde doğradım melemen ve benzeri yemeklerde kullanmak için. Üçüncüsünü ise robotta çektim çorbalarda ve çeşitli soslarda kullanmak için. Sizlerde dilediğiniz gibi doğrayıp domates konservesi hazırlayabilirsiniz. Doğradığımız domatesleri derin bir tencereye koyup ocağın altını yakın. Ocağa koyduğumuz domatesler kaynamaya başladıktan sonra karıştırıp her yerinin eşit miktarda sıcaklığa ulaşmasını sağlayın 5 dakika kaynayan domatesleri fazla sulandırmadan ve ocaktan indirmeden tuz atın daha sonra yıkayıp kuruladığınız cam kavanozlara doldurun. Kaynayan suda beklettiğimiz kavanoz kapaklarını sıcak olan konservenin ağzına kapatıp ters çevirin. Olduğu yerde soğumaya bırakın soğuyan kavanozları soğuk olmak şartıyla dilediğiniz yerde saklayabilirsiniz. Ben yıllardır bu şekilde domates konservesi yapıyorum ve hiçbir zaman bozulma olmadı. Bu işlem size fazla güven vermedi ise domatesleri doldurduğunuz kavanozların ağzını sıkıca kapatıp derin bir tencerenin içine ters bir şekilde tencerenin alabildiği kadar kavanoz sığdırıp yarısına kadar su doldurun ve 15 dakika kaynatın. Kaynattığımız kavanozları bulunduğu yerde yani tencerenin içinde soğutun.

Not: Ben 25 kilo domatesten 6 adet 1 kiloluk 27 adette yarım kiloluk kavanoz konserve çıkardım. Yani her 5 kilodan bir kilosu bir veya yarım kilo arasında azalıyor. Sizde bir kış yetecek kadar domates konservesi istiyor iseniz domatesin ve kavanozun miktarlarını artırarak çoğaltabilirsiniz. Ayrıca bir kere kullandığınız cam kavanozları tekrar kullanabilirsiniz fakat kapaklar mutlaka her yıl yenilenmeli. Kapakları alırken dikkatli olun çizik veya yamukluk olmasın deforme olmuş kapaklar konserveyi bozabilir.

" } ] }