{ "title": "Domates Kabuğundan Salça Yapımı", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-kabugundan-salca-yapimi.jpg", "date": "19.01.2024 04:41:59", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Domates Kabuğundan Salça Yapımı; Ev yapımı salçalar oldukça lezzetlidir. Domates salçasını hep yapılır fakat domates kabuklarından daha önce hiç salça yapılmamıştır. Domates kabuklarından salça yapmak geri dönüşüme harika bir katkıdır. Üstelik bir o kadar da lezzetli ve doğaldır. Kışlık domates sos yaparken kabuklarını sıcak olan suda çok pratik bir biçimde soyulur. Bu yol oldukça vakit kazandırır. Ev yapımı olan domates salçası, bu sene yazlıkta tanık olduğum kış hazırlıklarından, domates sos yaparken kabukları bıçak ile soyup domates kabuklarından ve çekirdek bölümlerinin de koyarak salça yaptığını gördüm. Hep beraber hazırladığımız domates sosları sonrası domates kabuklarını ve çıkardığımız çekirdek bölümlerini atmak yerine salça yapmak ve geri dönüşüme katkıda bulunmak oldukça iyi bir davranıştı. Bir taraftan kışlık domates sosları hazırlarken diğer taraftan da salça imal edilmiş olundu. Şimdi biz domates kabuğundan ve çekirdek bölümlerinden nasıl salça yaptık, tarife geçelim.

Malzemeleri
Domates kabuğundan salça nasıl yapılır?

Domateslerin kabuklarını ve çekirdek bölümlerini bir kapta biriktirilir. Ardından kabukları ve çekirdekleri plastik ya da cam kavanoza alınır. Üstüne kaya tuzu eklenir. Kavanozun kapağı kapatılıp güneşte bekletilir. En az üç ve dört gün ya da bir hafta kadar bekletilmesinin ardından domates kabuklarını ve çekirdeklerini iyice sıkarak posasını ayrılır ve tel süzgeçten geçirilir ve ardından temiz bir bez torbaya koyup temiz bir ızgaranın (Tercihen ahşap olan bir ızgara) üstünde salçanın suyunun süzülmesi beklenilir.

Süzülen salçayı bir tepsiye yayıp, yarı gölge ve güneş olan bir noktaya konulur. Her gün, günde birkaç kez karıştırarak salça kıvamına gelmesi beklenilir.

Salça kıvama gelince temiz olan kavanozlara alınır ve üstünü örtecek kadar sıvı yağ koyarak kapağını kapatıp ışık olmayan serin bir yerde (Kapalı dolap içerisinde) saklanmalıdır.

Afiyet olsun.
" } ] }