{ "title": "Domates Hurması", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-hurmasi.jpg", "date": "20.01.2024 15:40:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Domates hurması, olarak da bilinen Trabzon hurması ya da cennet elması çok yararlı bir meyvedir. Bu isimle anılmasının nedeni, sanırız bir domatesi andırmasından ileri gelmektedir. Tüm dünyanın bildiği bu meyve üzerinde oldukça fazla bilimsel araştırma yapılmaktadır. Bu bitkinin meyveleri tam olarak olgunlaşmadan tüketilmez. Ancak olgunlaşan meyveler kısa sürede yumuşadığı için muhafaza etmek de oldukça zordur. Ancak içeriğindeki vitaminler ve mineraller bakımından çok zengin olduğundan, uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle karbonhidrat ve A vitamini bakımından çok zengindir. 100 gram domates hurması yani Trabzon hurması 14-20 gram vitamin, 04, gram yağ, 0,7 gram protein, 20-25 gram C vitamini ve riboflavin, tiamin, niasin, B vitamini içerir. Bunun yanında kalsiyum, fosfor, potasyum oranları da yüksektir.

Domates hurmasının (Cennet hurması) yararları saymakla bitmez

Domates hurması hakkında yapılmış araştırmalar sonucunda özellikle kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bakımından oldukça faydalı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Meyvenin 100 gramı 0,3 miligram demir içerdiğinden, kansızlık sorununda şifalıdır. Kolesterolü düşüren, yüksek tansiyonu düşüren özellikleri bulunmaktadır.

Cennet hurması, Trabzon hurması diye de bilinen domates hurması, kış aylarında -120 ile -180 derecedeki soğuğa karşı dayanıklıdır. Kansere, cilt güzelliğine faydalı olduğu kadar, diyet yapanlar içinde tavsiye edilen bir meyvedir. İnsan sağlığında önemli faydaları olmasına rağmen, meyvenin üretimi oldukça düşüktür. Bir anlamda kıymetini bilemediğimiz meyvelerden biridir. Anavatanı Japonya ve Çin olmasına rağmen, Karadeniz bölgesinde, Antalya ve Hatay illerimizde bolca yetişmektedir. Ülkemizde ilk defa Artvin bölgesinde yetiştirilmiş ve o dönemde bu ilimiz Trabzon' bağlı olduğundan Trabzon hurması olarak anılmıştır. Günümüzde en fazla Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmesine rağmen, soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir. Tatlılarda, dondurmalarda, kek, muhallebi gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılır.

Domates hurması düzenli tüketilirse, iştahın kontrol altına alınmasında, iştahın açılmasında, safra hararetinin kesilmesinde, midenin güçlendirilmesinde, gastrit tedavisinde, bağırsak iltihabında yararlı olur. Yapraklarını suda kaynatarak, saç sağlığı için kullanılır, cilt güzelliğine etkisi olur. Uzmanlar bağırsak florasının düzenlenmesi için, bu meyveyi önerirler. On iki parmak bağırsağına faydalı etkileri olur. Bağırsaklardaki bakterilerin dengelenmesinde, kabızlığın giderilmesinde etkilidir.
" } ] }