{ "title": "Domates Çeşitleri", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 13:49:03", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Domates Çeşitleri, Patlıcangiller ailesinden olan domates, yaygın olarak tarımı yapılan, meyveleri olan bir bitki türüdür. Bir yenidünya bitkisi olan domatesin anayurdu Orta ve Güney Amerika'dır. Büyük olasılıkla 16. Yüzyılın ilk yarısında Meksika'dan Avrupa'ya yayılmış ve zamanla en çok tüketilen meyvelerden biri olarak binlerce çeşidi kültürlenmiştir. Dünyada tam olarak kaç çeşit domates kültürlendiği bilinmemektedir. Fakat her kültürde yeri vardır. Özellikle İtalya en büyük domates üreticisi ülkelerden biridir. Türkiye'de de farklı türlerinin üretimi sürekli geliştirilerek arttırılmaktadır.

Yerli domates çeşitlerinden bazıları şöyledir

Sırık Domates; Pazarın istediği yola dayanıklı, raf ömrü uzun domates türüdür. Kendi içinde farklı tohum türleri vardır. Bu türler, Elif 190 F1, Gökçe 191 F1, Gülle F1, Target F1, Opera F1, Polaris F1, Astone F1, Mog F1'dir.

Yer Sofralık Domates; Güçlü bir bitki yapısı vardır böylelikle meyveyi tamamen örterek güneş yanığından korur. 210- 230 gr ağırlığında, kırmızı, yuvarlak yassı meyveli domateslerdir. Türleri arasında Sadık F1, Elegro F1 sayılabilir.

Sanayi tipi Domates; Salçalık domates türüdür. Güçlü kompakt bitki yapısına sahip meyvelerdir. Meyveleri tam yuvarlak olmaz. Nakliyeye dayanıklıdırlar. Rio Grande türü domatesler sanayi tipi, salçalık domates türleridir.

Yaygın olan Hibrid (Melez) domates türlerinden bazıları ise şöyle sayılabilir

Adonis F1; yer yetiştiriciliğine uygun, sıcak iklim isteyen orta güçte bir domates türüdür. Meyvelerinin ağırlığı 180-200 gram civarındadır. Bu türde meyveler sapları ile toplanabilmektedir. Az ya da çok tüylü yaprakları keskin kokuludur. Domates yetiştiriciliğinin yapıldığı her iklim ve bölgede yüksek performans göstererek bol ürün verir. Toprak açısından çok seçici olmamakla birlikte biraz ağır topraklarda verimi artar.

Süper Red F1; Orta erkenci hibrid domates çeşididir. Orta erkenci diğer domates çeşitlerine göre daha büyük ve serttir. Yatay gelişen bir bitki türü olup yaprakları meyvelerini örter. Domates yetiştiriciliğinin yapılabildiği yer alanda rahatça yetiştirilebilir. Nakliyeye uygun domates türlerinden biridir.

Oturak Domates; Egemen F1; Çalı tipi domates türlerindendir. Yoğun yaprak oluşumu olan bu türde salkımda 3 ila 5 domates bulunur. Çatlamaya dirençli bir türdür. Meyveleri hafif yuvarlak ve parlak renklidir.

Cevahir F1; Örtü altı yetiştiriciliğine uygun, raf ömrü uzun, pazara yönelik domates türüdür. Bahar dönemi yetiştiriciliği daha verimli olur. Salkımında 3-4 meyvesi olur. Yoğun yaprak örtüsü olan bir türdür. Diğer tüm domates türlerinde olduğu gibi önce sıcak yastıklarda üretilir. Sonra asıl fide yerlerine geçirilerek şaşırtılır. Yüksek verimli bir domates çeşididir. 250-350 gram ağırlığında, meyveleri hafif yuvarlak, dilimli, şekli düzgün ve parlak kırmızı renklidir.

Beton F1; Sonbahar yetiştiriciliğine uygun domates türüdür. Orta güçlü bir bitki olan beton F1 türü domateslerde örtü altı yetiştiriciliği yapılır. Salkımında 5-7 meyve bulunur. Erkenci bir türdür. Ortalama meyve ağırlığı 160-170 gram kadardır. Sarı yaprak virüsüne karşı dayanıklıdır.

Yeşim F1; Güz, bahar ve bahar sezonu boyunca yetiştirilebilir. Ortalama meyve ağırlığı 250-350 gram kadardır. Nakliyeye uygun, raf ömrü uzun bir domates çeşididir. Salkımında 3-5 meyve bulunur. Salkımları oluşturan çiçekleri 2 cm çapında ve sarı renklidir. Toprak açısından çok seçici değildir. Keskin bir kokusu ve tadı vardır. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde üretimi yaygındır.
" } ] }