{ "title": "Domates Biber Konservesi", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/domates-biber-konservesi(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:06:33", "author": "Bekir Aslan", "article": [ { "article": "Domates Biber Konservesi, Yaz ayı boyunca mis kokulu domates ve biberlerle lezzet dolu yemekler pişiriyoruz. Tam mevsiminde yetişen bir sebze ya da meyvenin yerini ne tutabilir ki? Kış aylarında sera ürünü olan ve lezzetsiz hatta sağlıksız olduğunu da düşündüğümüz hormonlu sebzeleri sevdiklerimize yedirmek istemiyoruz. O zaman hadi hanımlar kışlık hazırlama zamanı geldi. Bu tarifi hem hazır menemen olarak hem de yemeklere harç, makarnalara sos olarak kullanabilirsiniz.

Domates Biber Konservesi Malzemeleri
Domates Biber Konservesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle domateslerin üzerine bıçakla iki çizik atıp kaynamış suyun içine atıyoruz. Yaklaşık on dakika beklettikten sonra rahatlıkla soyulduğunu göreceksiniz. Ocağın altını yakıp bir süre kaynatırsak daha kısa sürede de istediğimiz kıvama gelecektir. Kaynar sudan aldığımız domatesleri soğuk su dolu kaba koyuyoruz. Dayanabileceğimiz soğukluğa ulaşan domatesleri birer birer soyuyoruz. Tüm domateslerin soyma işlemi sona erdiğinde büyükçe bir leğenin içine domatesleri küp-küp doğrayıp dolduruyoruz. Büyükçe bir tencereye bir miktar tereyağı ekliyoruz. Köpük köpük oluncaya kadar tereyağını kavuruyoruz. Üzerine domatesleri koyup kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Diğer taraftan bir baş sarımsağın tamamını soyup sahanda dövüyoruz. Rendelemek de mümkün tabi hatta tercihe göre iri iri doğrayabilirsiniz de. Hazırlanan sarımsakları domateslerin üzerine ekleyip bir güzel karıştırıyoruz. Domatesler pişerken bir biberleri hazırlamaya başlıyoruz. Biberleri tercihe göre iri ya da ince ince doğruyoruz. Tavada tereyağını erittikten sonra biberleri dikkatlice yani yakmadan kavuruyoruz. Biberlerin tamamı kavrulduktan sonra domatesler de sos kıvamına geldiyse biberleri ilave ediyoruz. 1 çorba kaşığı tuzu da ekliyoruz (Tuzu ben kendime göre yaptım. Sizler daha az ya da daha çok ilave edebilirsiniz). Domatesli biber konservemizi iyice karıştırıyoruz. Önceden yıkayıp dikkatli kuruladığımız (Dikkatlice diyorum çünkü içinde bir damla su dahi kalsa bozulur) ve ters çevirdiğimiz kavanozların içine sıcakken hızlıca paylaştırıyoruz (Büyük bir fincanla da koyabilirsiniz. Çünkü oldukça sıcak oluyor ve kepçe çok oyalıyor). Doldurduğumuz kavanozun kapağını sıkıca kapatıp ters koyuyoruz. Kavanozların yerini önceden belirlemiş olmak gerekiyor çünkü ertesi gün sabaha kadar yerinden kıpırdamaması lazım. Tüm kavanozların dizim işlemi bittikten sonra ertesi güne kadar yerinden oynatmıyoruz. Ertesi gün olduğunda ise tüm kavanozların kapakları çeviriyoruz. Eğer açılmıyorsa tutmuş demektir. Açılan olursa buzdolabında saklayıp kısa bir süre içinde tüketmek gerekiyor.

Afiyet Olsun.
" } ] }