Derin dondurucuda domates saklama, tüm özellikte bir sene yemeklerimizde anında hemen soğan denli sık sık kullandığımız özellikte bir sebze/meyvedir. Zaten tamamı ile güneşli yaz aylarına ilişkin meydana gelen bu nebat yıllardır seralarda kış ayları amaçlı de üretiliyor ama biliyorsunuz ki sağlığımız amaçlı en doğrusu önceden meydana geldiği benzeri her şeyi bizzat mevsiminde yemektir. Bu yüzden vatandaşlar yıllardır domatesin tadını kışa saklayabilmek amaçlı salça yapmışlardır. Ev yemeklerinde salça kullanımı epeyce zorlu ve uzunca bir iş. Özellikle de büyük şehirlerde çalışan bayanlar amaçlı hakikat salça mahalline getirmek yüreklilik arzu eder. Bu yüzden salça kullanmaktansa bazı yollarla kışa domates saklamayı tercih edilmektedir.
Derin dondurucuda domates saklamak
Bu yöntem çok basittir ama dikkat gerektirir. Şayet kocaman büyüklükte bir derin dondurucunuz varsa işiniz çok fazla kolaydır. Dalından koptuğu denli kıtır ve lezzetli çiğ domates saklayabilirsiniz. Bunun amaçlı çok fazla sağlam ve etli domatesleri sirkeli suda güzelce güzelce yıkayıp kuruladıktan ardından tüm olarak da veya küp şeklinde keserek veya kabuklarını ayıklayıp ardından blenderden geçirerek kilitli buzdolabı poşetlerine doldurup saklayabilirsiniz. Kocaman dondurucularda özel bir şeyler saklarken paketlerin etiketlenmesine ve yerleştirildikleri yerden rahatlıkla çıkarılabilmesine ilgi göstermek gereklidir.
Domates püresini pişirerek kavanozlarda saklamak
Bu iş amaçlı ilk kural temiz malzeme kullanmak ve mutfakta hijyeni sağlamaktır. Sade domates püresi:
İlk öncesinde kavanozları kaynamış su içerisinde bekletip ardından da kurulayın. Her sene yepyeni kavanoz kapağı satın alın ki kavanozlar hava almasın ve domatesler bozulmasın.
Ezik olmamış mümkün ise bol etli domatesleri ve içerisine katacağınız kırmızı ve yeşil biberleri güzelce yıkayın ardından, biberlerin tohumlarını ayıklayın. Domateslerin de saplarını çıkartın.
Doğranmış malzemeyi robotta güzelce püre haline getiriyor ve sonrasında kocaman özellikte bir tencerede tekrar bir miktar zeytinyağı ve deniz tuzu ekleyerek tahmini 1/2 saat kaynatın. Domatesin belli bir süre hepten ince özellikte bir püre olmasını istersek o vakit tencerenin içerisinde el blenderiyle tekrar bir defa daha ezmemiz gerekebilir.
Ardından domates püreyi steril edilmiş kavanozlarımıza kaynamış haldeyken dolduruyoruz ve kavanozların ağızlarını temiz özellikte bir bezle silip kapaklarını çok sıkıca kapatıyoruz ve anında baş aşağıya çeviriyoruz. Tüm kavanozları özellikte bir tepsinin üzerine çevirdikten ardından üzerini kalınca özellikte bir örtüyle örtüp sonrası sabaha denli bu olarak bekletiyoruz. Sonrası zaman kavanozları düzeltip güneş görmeyen serince özellikte bir mutfak dolabında veya varsa kilerde bekletiyoruz. Bu sosu soğansız pişireceğim tüm domatesli yemeklerde ve çorbalarda kullanıyorum.
Derin dondurucuda domates saklamanın tarifi
Her şey mevsiminde harika ve ekonomiktir. Bu yüzden hem bir aile bütçesi amaçlı hem de kış mevsiminde hormonsuz organik gıdalar yeme amaçlı, yazdan hazırlıklar yapılır. Sıcakların artmasıyla Ağustos ayının ortaları ve eylül ayına denli domatesler mevsimine uyumlu olgunluğa erişir. Maliyetleri düşer. Derin dondurucuya koymak amaçlı en uyumlu süredir. Dondurucuya koymak amaçlı, yetişkin etli domateslerin kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirerek veya kuşbaşı doğrayarak, tek kullanımlık poşetler şeklinde dondurucuya kaldırabilirsiniz. Yemeklerde kullanmak amaçlı, küp şeklinde doğrayın ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetleyin. Çorbalarda kullanmak amaçlı ise robottan geçirebilirsiniz. Poşetin içerisinde havada meydana gelen kalmayacak olarak havası alın, ağız kısmını sıkıca bağlayarak ve üzerine ambalajlama tarihi yazarak derin dondurucuya kaldırın. Domatesleri donmuş veya çözdürerek kullanabilirsiniz. Çözüldükten ardından bir daha dondurulmaz ve kısa zaman içerisinde tüketilmesi gereklidir. Dondurucuda gizleme müddeti 12 aydır.