{ "title": "Cherry Domates Tohumu", "image": "https://www.domates.gen.tr/images/cherry-domates-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 03:16:03", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Cherry domates tohumu nemi seven tohumdur. Su noksanlığında üst yaprakları kıvrılır ve küçük meyvelerinde çokça dökülmeler meydana geliyor. Cherry domates tohumu tarımında sulama oldukça önemlidir. Tohum ekilince düzenli sulamak gerekiyor. Yağışlı bölgelerde 2-3 defa kurak bölgelerde 4-5 defa sulama yapılmalıdır. Cherry domates tarımından dekara 2-9 ile 3-3 ton verim alınıyor. Cherry domates tohumu şekli itibari ile basık bir görünüme sahiptir. Kurumuş tohum taba renginde olup tüylü ya da tüysüz bir yapıya sahiptir. İyi korunursa uygun şartlar altında 5 ile 6 yıl saklanabilir. Tohum ekilecek arzide toprak verin sürülmelidir. Daha sonra tırmık, tapan ya da dizkaro çekilerek kesekler kırılır. Domates derin köklü bir bitki olduğu için kültür alanlarında geçirimsiz pulluk tabanı oluşmuş ise çizel veya dippatlatan ile toprak işlenerek domates tohumları ekleyecek yer hazırlanır. Toprak işlendikten sonra tohumların üzerinde tohumların üzeri ince bir toprakla örtülür. Sonra periyodik olarak nemlendirilir. Daha sonra 10-15 gün daha sonra cherry domates tohumları 10-15 gün içerisinde toprak yüzeyine çimlenen domatesler çıkacaktır.

Cherry domates tohumları haziran, temmuz, avustos ve eylül aylarında ekilir. Cherry domates tohumu m2 'y 5 ila 6 gr tohum gelecek şekilde serpme ya da sıra usulüyle ekimi yapılır. Cherry domates tohumu ekerken mümkün oldukça taze tohum almaya özen gösterin. Yani tarihi en yeni olanları seçin. Domates tohumu normal bahçeden aldığınız toprak yerine torfa dikerseniz tohum tutma oranı daha yüksek oluyor. Torf zaten nemli gelen bir topraktır. Sulamanıza gerek yoktur. Torfunuzu doldurun ve hafifçe sıkıştırın. Cherry domates tohumunu yerleştirdikten sonra üstüne biraz daha torf serpin. Tohumu boyunu iki katı derinliğe gömmek gerekiyor. Sonra sulamayın kabınızı şeffaf bir poşete koyup ağzını bağlayın ya da üstüne streç film geçirin. Bu yöntemle domates fidesi yetiştirmek daha iyi oluyor. Önce tohumların hepsini büyük bir bahçeye ya da tarlaya ekmek yerine minik bardaklara ekmeniz daha sağlıklı oluyor. Tohumlar biraz büyüyünce fide olarak yerine yerleştirilir.

Cherry domates tohumu ektikten sonra fazla sulamayın. Çünkü fazla sulamak domates tohumlarını çürütür. Tohumlara suyu çok dikkatli vermek gerekiyor. Çünkü tohumlar oluşturduğu mikro kökleri oynatırsanız tohumların çimlenmesi olmaz. Yüzey koyu renk olunca nemli demektir, parlak olursa ıslak demektir. Tohumlar çok sık olarak çıkarsa fideleri seyrelterek gübre vermeye başlayın ve yavaş yavaş sulayın. Domates bitkisi çiçek verince sulamayı 3 günde bire düşürüp dibini de azıcık havalandırın. Meyve verdiği dönemde sulamayı çok düzenli yapmak gerekiyor. Yoksa domatesler çatlayabilir.
" } ] }