domates.gen.tr
domates

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Domates Tarlası

Domates tarlası sonbaharda tarla kuru iken dip kazan çekilmelidir. Ağır killi topraklarada doğrudan tohum ekimi üretiminden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde toprak hazırlama, domates tohumu ekimi ve domates tohumun çimlenmesi zorlaşır. Yani önce domates tarlasını hazırlamak daha doğru olur. Çimlenme döneminde toprağın havını kaçırmaması ve az kaymak bağlaması için alüviyal toprak tercih edilmelidir. Tarlaya doğrudan domates tohumu ekilecek ise şubat- mart aylarında ekim yapılabilecek şekilde girilmelidir. Tohum ekimi yapılacak tarla sonbaharda derin işlenmeli, iklim şartları uygun olduğu zamanlarda ocak- şubat aylarında yeniden domates tarlası derin olmayan bir sürüm yapılmalı ya da kaz ayakları ile yüzeysel olarak işlenmelidir. Bu sayade yabancı ot gibi büyük sorunlar engellenmiş oluyor. Çimlenme den sonra yabancı otların çıkmasını engellemek için çapalama yapılması gerekiyor. 

Sonbahar ve ilkbaharda tarla derin olarak sürülüyor. Pulluk tabanı problemi varsa dipkazan veya çizelle toprak işleniyor. İkinci sınıf toprak işleme alet ve makinaları ile toprak dikime hazır hale getiriliyor. Lister çapa ile önerilen sıra aralıklarında karık oluşturulur. Toprak analizlerine göre dikim öncesi temel gübreleme yapılıyor. Bunun için 5 ton da yanmış ahır gübresi tarla hazırlığı sırasında verilir. Ayrıca dap ve patasyum sülfat dikim öncesi toprak altına verilmelidir. Domates kumludan killiye kadar her tür toprakta yetişir. Derin geçirgen su tutma kabiliyeti iyi humus ve besin maddelerince zengin tınlı toprakları sever. Kumlu tınlı topraklarda erken meyve verir. Domates kurağa oldukça dayanıklıdır. En uygun toprak reaksiyonu pH 6.5 civarında oluyor. Domates ekilen tarlaya en az 5 yıl domates dikilmemelidir. Domates ılık ve sıcak iklimi sever. Soğuklardan çok zarar görür. Sıcaklık 2-3 derece düştüğünde bitki tamamen ölür. Fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların oluşmasını sağlar. 

Fazla miktarda potasyum olan topraklarda da magnezyum alımı azalır ve noksanlık ortaya çıkıyor. Magnezyum noksanlığında tarlaya gübre dökülmesi tavsiye ediliyor.
Domates Tarlası

Çok kireçli topraklarda demir noksanlığı görülüyor ve demir sülfat ya da diğer demirli prearatlar kullanılıyor.
Ekim yapılırken metrekareye 5-6 gram  tohum gelecek şekilde sıravari veya serpme olarak yapılıyor. 250-400 bin tane tohumu 1 kg geliyor. Sıravari en iyi yol oluyor. 

Ekimden sonra tohumların üzeri 1 cm kadar  kalınlıkta harçla öltürüyor ve hafifçe bastırarak yüzgeçli kovalarla tohumların bulunduğu kısma incecik kadar çimlenme suyu veriliyor. Domates tarlasında fidenin dikim yerleri önceden hazırlanmalıdır. Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra hazırlanan kırıklara 40 cm aralıkla fide çamurlarına son donların kalktığında nisan ayının ikinci haftasında bu çukurlara fideler dikiliyor. Dikim, fidelerin 2\3'ü toprağa girecek şekilde yapılıyor. Daha sonra karıklara can suyu veriliyor. 3-4 gün sonra kontrol edilerek tutmayan fideler yenileniyor. Fide ile domates üretimi ise 5 şekilde yapılıyor. Susuz dikim; Bitkiler 40-50 cm boy alıp tamamen çicekleninceye kadar sulanmıyor. Bitkinin sulu tarımda kök ve kök boğazı hastalıkların riskini azaltıyor. 

Domates tek yıllık bir bitkisinin meyveleridir. Domates yenen bir sebzedir. Yaklaşık 1900 yıllarında Adana' da yetiştirmeye başlamıştır. Ana vatanı Peru' dur. Ülkemizin ekonomisinde çok önemli bir yer tutar. Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde domates tarlaları çoktur. Domates bol vitamin kaynağıdır. Domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzedir. Turfanda olarak yetiştirebilmesini nedeni ile her mevsimde tüketebilmektedir. Domatesin içinde A, B1, B2, C, K vitaminleri, niacin, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yuvarlağa yakın oldukça yakın düzgün şekilli kırmızı renkli, eti dolgun, çok lezzetli bir yiyecektir. Vejetasyon süresi uzundur. Sofralarda oldugu kadar kuru maddece zengindir. Taze olarak yenildiği gibi salça, domates suyu, konserve turşu, reçel, ketçap şeklinde de tüketilir. 5-6 kg domatesten yaklaşık 1 kg salça elde edilir. 

Yayınlanma Tarihi : 26.01.2016 10:17:48

Domates Tarlası Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Domates Tarlası"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Domates Soslu Köfte

Domates soslu köfte, özellikle köfte çocuklar tarafından oldukça beğenilerek ve severek tüketilen bir besin kaynağıdır. Özellikle etteki protein çocukların gelişimi açısından büyük yarar sağlamaktadır. Köfteye her türlü farklı mal...

Pirinçli Domates Çorbası

Pirinçli Domates Çorbası ; Domatesin bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Salataları, çorbaları, yemekleri, reçeli ve bir çok çeşidi yapılmaktadır. Yemeklere domates koymak, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılaya...

Domates Soslu Makarna

Domates soslu makarna, genellikle domates hemen her yemeğin içinde sıklıkla kullanılan bir besin ögesidir. Özellikle yaz aylarında en sık tüketilen domates pek çok çeşitteki nefis yemeklerin içinde kullanılmaktadır. En çok favori...

Sütlü Domates Çorbası

Sütlü Domates Çorbası; Kilosuna dikkat eden hanımlar, ne yiyeceğim sıkıntısı çekenler, hem kalorisi düşük hem besleyici hemde besin değeri yüksek olan sütlü domates çorbasını denemelerini tavsiye ederim. Kolaylık temin edeceğiniz...

Şehriyeli Domates Çorbası

Şehriyeli Domates Çorbası, Sıcak çorbalar kış ayların da içimizi ısıtan yiyecekler arasındadır. Ülkemiz de birçok çorba yapılır. Hemen hemen yerşeyden de çorba yapılmaktadır. Bu çorbaları büyüklü, küçüklü herkes tüketir. Çorbalar...

Domates Suyu

Domates Suyu: Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücudumuza kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domateste bulun...

Kremalı Domates Çorbası

Kremalı domates çorbası, herkesin çok beğenerek tükettikleri domates çorbasının krema ilave edilip hazırlanması, çorbaya ayrı bir lezzet vermiştir. Kremalı domates çorbası tahmin edilenin aksine hazırlanması oldukça kolay bir ç...

Domates Turşusu

Domates Turşusu, Domatesi birçok yerde kullanırız. Girmediği yemek ve sos neredeyse yoktur. Domatesten yemek harici salçası ve turşusu yapılmaktadır. Domates turşusu çok güzel oluyor. Kış aylarında da çok güzel tüketiliyor. Her tü...

Konserve Domates

Konserve domates: Kış aylarında tamamen doğal yani %100 organik domates bulamıyoruz.Yazın yediğimiz tazecik içi kıpkırmızı domatesleri kış aylarında elde edemeyeceğimiz için yazdan konserve domates hazırlamak zorunda kalıyoruz...

Domates Yemeği

Domates Yemeği, Domates şüphesiz yemeklere en lezzet veren sebzelerden biri. Faydalarını birebir yaşamış biri olarak, domatesin her çeşit yemeğini denemekten çekinmedim. Gerçekten abartı değil. Düzenli ve yeterli miktarda yendiği...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

domates, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018